Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Αυχενικό Σύνδρομο 

Το αυχενικό σύνδρομο αναφέρεται σε ένα σύνολο διαταραχών που προκαλούνται από τις αλλαγές στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και των μαλακών ιστών που την περιβάλλουν, με τον πόνο ως το κυρίαρχο σύμπτωμα.

Αντιμετώπιση του Αυχενικού Συνδρόμου με:

  • Καθορισμό και υλοποίηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • Ορθή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση
  • Συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς για τις μεθόδους πρόληψης

Επιδημιολογία

Ο πόνος στον αυχένα είναι μια μυοσκελετική διαταραχή, που βιώνει το 48,5-67% του πληθυσμού, σε κάποιο σημείο της ζωής του, με κορύφωση την ηλικία των 45 ετών. Μετά τον πόνο στην πλάτη, αποτελεί την πιο συχνή μυοσκελετική αιτία στην πρωτοβάθμια φροντίδα παγκοσμίως, ενώ από τη «Μελέτη Παγκόσμιου Φορτίου της Νόσου 2010», ο πόνος στον αυχένα κατατάχθηκε στην 4η υψηλότερη αιτία από την άποψη της αναπηρίας και 21η από την άποψη της συνολικής επιβάρυνσης.

Το 30% των ασθενών με πόνο στον αυχένα θα εμφανίσουν χρόνια συμπτώματα και το 37% των ατόμων που εκδηλώνουν πόνο στον αυχένα, θα αναφέρουν επίμονα προβλήματα για τουλάχιστον 12 μήνες.

Συχνότητα εμφάνισης
48.5-67% του πληθυσμού
Εμφάνιση χρόνιων συμπτωμάτων
30% των ασθενών

Αιτίες

Οι πιο συχνές αιτίες του πόνου στον αυχένα είναι οι εκφυλιστικές αλλαγές στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες συμβαίνουν στο 90% των περιπτώσεων.

Ειδικότερα: 

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για το αυχενικό σύνδρομο έχουν ομοιότητες με άλλες μυοσκελετικές παθήσεις, όπως:

Το βασικότερο σημείο για την Osteoanaplasis έγκειται στον εντοπισμό και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας που οδήγησε στην εμφάνιση του οποιουδήποτε προβλήματος, με ανάλογες στοχευμένες θεραπείες.

Αρχικά, λοιπόν, λαμβάνεται από τον ασθενή ένα ενδελεχές Ατομικό Ιστορικό και διενεργείται κλινική αξιολόγηση. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Στόχος ακόμη είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση του ασθενούς που περιλαμβάνει:

Θεραπευτική Αποκατάσταση

Η θεραπευτική αποκατάσταση του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνει:

Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, βάσει πρόσφατων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με πλήρη εξατομίκευση, με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή, την εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και την αποκατάσταση, οι ασθενείς οδηγούνται στο «ευ ζην» βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο