Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται, για να περιγράψει τον πόνο στην μέση και κατ’ επέκταση στην οπίσθια πλευρά του ποδιού, το οποίο προκαλείται από κάποιο πρόβλημα στο ισχιακό νεύρο.

Αντιμετώπιση της Ισχιαλγίας:

  • Καθορισμό και υλοποίηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • Ορθή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση
  • Συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς για τις μεθόδους πρόληψης

Το ισχιακό νεύρο είναι ένα μεγάλο νεύρο, που εκτείνεται από τη μέση μέχρι και το πίσω μέρος κάθε ποδιού και όταν βλάπτεται ή ασκείται σε αυτό πίεση, προκαλεί πόνο, ο οποίος ξεκινά από το κάτω μέρος της πλάτης (μέση) και φτάνει μέχρι το ισχίο, τους γλουτούς και το υπόλοιπο πόδι.

Επιδημιολογία

Η ισχιαλγία συνδέεται με την ηλικία. Αρκετά σπάνια παρατηρείται πριν τα 20 έτη και φαίνεται να είναι σε έξαρση μετά τα 50 έτη.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα που εμφανίζει συνήθως η ισχιαλγία είναι πόνος χαμηλά στη μέση. Επίσης, ο συγκεκριμένος πόνος εντοπίζεται σε ολόκληρο το κάτω άκρο ή σε σημεία του, όπως για παράδειγμα στην κνήμη ή τα δάκτυλα του ποδιού. Ο πόνος αυτός συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα πόδι, ενώ μπορεί να σημειωθεί επιδείνωση, όταν το άτομο κάθεται για αρκετή ώρα. Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας εμφανίζονται ξαφνικά και μπορούν να επιμείνουν από μέρες έως και εβδομάδες.
Η ισχιαλγία μπορεί να προκαλέσει επίσης και άλλα προβλήματα, όπως μούδιασμα και αδυναμία του κάτω άκρου.

Αιτίες

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην ισχιαλγία είναι αρκετές με τη συνηθέστερη να είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δρουν σαν “μαξιλάρια” μεταξύ των σπονδύλων και απορροφούν τους κραδασμούς που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι δίσκοι αυτοί γίνονται πιο αδύναμοι όσο περνάνε τα χρόνια, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Μερικές φορές, ένας δίσκος ασκεί πίεση στις ρίζες του ισχιακού νεύρου.
Επίσης, ακόμα μία αιτία αποτελεί η φυσική φθορά των σπονδύλων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, πιέζοντας έτσι τις ρίζες του ισχιακού νεύρου.
Το σύνδρομο του απιοειδούς αποτελεί ακόμα μία από τις αιτίες που προκαλούν ισχιαλγία. Ο απιοειδής εκτείνεται ακριβώς πάνω από το ισχιακό νεύρο με αποτέλεσμα, όταν ο συγκεκριμένος μυς έχει σπασμό, να ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο, προκαλώντας έτσι συμπτώματα ισχιαλγίας.
Άλλες αιτίες επίσης είναι τραυματισμοί, όπως τα κατάγματα και οι μυϊκές φλεγμονές.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες για ισχιαλγία είναι αρκετοί, όπως:

Το βασικότερο σημείο για την Osteoanaplasis έγκειται στον εντοπισμό και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας που οδήγησε στην εμφάνιση του οποιουδήποτε προβλήματος, με ανάλογες στοχευμένες θεραπείες.

Αρχικά, λοιπόν, λαμβάνεται από τον ασθενή ένα ενδελεχές Ατομικό Ιστορικό και διενεργείται κλινική αξιολόγηση. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Στόχος ακόμη είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση του ασθενούς που περιλαμβάνει:

Θεραπευτική Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση της ισχιαλγίας περιλαμβάνει:

Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, βάσει πρόσφατων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με πλήρη εξατομίκευση, με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή, την εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και την αποκατάσταση, οι ασθενείς οδηγούνται στο «ευ ζην» βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο