Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Επικονδυλίτιδα

Η Επικονδυλίτιδα του αγκώνα αποτελεί έναν τραυματισμό, κατά τον οποίο προκαλείται φλεγμονή, πιάσιμο ή/και πόνος στο έξω πλευρικό σημείο του βραχίονα κοντά στον αγκώνα. Επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους αθλητές της αντισφαίρισης. Έτσι, υπάρχει η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) και η έσω επικονδυλίτιδα του golf.

Αντιμετώπιση του Επικονδυλίτιδας με:

  • Καθορισμό και υλοποίηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • Ορθή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση
  • Συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς για τις μεθόδους πρόληψης

Επιδημιολογία

Η πλάγια επικονδυλίτιδα προσβάλλει το 1-3% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού που ασκούνται κάθε χρόνο. Παρά ταύτα, το ποσοστό αυτό μπορεί να ποικίλλει, βάσει των ενδιαφερόντων του πληθυσμού, λόγω του ότι άνω του 50% των ερασιτεχνών παικτών αντισφαίρισης έχουν αναφέρει πως παρουσιάζουν συμπτώματα του “αγκώνα του τενίστα / tennis elbow” κάποια στιγμή στην πορεία της καριέρας τους.

Τυπικά, πλήττονται οι ενήλικες που διανύουν την τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Η επικονδυλίτιδα επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες στον ίδιο βαθμό και συχνότερα προσβάλλεται το άκρο που είναι το επιδέξιο και επικρατέστερο

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας εξελίσσονται προοδευτικά. Το βασικότερο χαρακτηριστικό της νόσου είναι ο πόνος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος είναι ήπιος αρχικά και τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες επιδεινώνεται. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πόνο ή κάψιμο στο εξωτερικό ή εσωτερικό μέρος του αγκώνα
  • Μειωμένη ισχύ στη λαβή

Αιτίες

Οι παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται η επικονδυλίτιδα είναι οι κάτωθι:

Παράγοντες κινδύνου

Το βασικότερο σημείο για την Osteoanaplasis είναι ο εντοπισμός και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας οποιουδήποτε προβλήματος, μέσω της λήψης ενός ενδελεχούς Ατομικού Ιστορικού και της διενέργειας Κλινικής Εξέτασης (παρατήρηση, ψηλάφηση, εξέταση εύρος κίνησης, ενεργητικές και παθητικές κινήσεις).

Επίσης, μπορεί να διενεργηθεί ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και ειδικά τεστ (δοκιμασία της καρέκλας, δοκιμασία Thomson, Mill, Cozen, Maudsley, Bowden, δοκιμασία κίνησης με αντίσταση).

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Επικονδυλίτιδας, εφαρμόζονται οι ακόλουθες μέθοδοι:

Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, βάσει πρόσφατων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με πλήρη εξατομίκευση, με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή, την εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και την αποκατάσταση, οι ασθενείς οδηγούνται στο «ευ ζην» βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο