Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Κατάγματα

Κάταγμα ονομάζεται το ράγισμα ενός οστού.
Το οστό είναι ζωντανός ιστός, με πλούσια αιμάτωση και μεταβολική δραστηριότητα. Παρ’ ότι φαινομενικά είναι άκαμπτο, το οστό διαθέτει ελαστικότητα, με την οποία απορροφά κραδασμούς και αντιστέκεται σε δυνάμεις κάμψης. Ωστόσο, αν εφαρμοσθεί μεγαλύτερη δύναμη από την αντοχή του οστού, τότε αυτό θα σπάσει και θα συμβεί το κάταγμα. Το οστό μπορεί να υποστεί:

 • ένα απλό ράγισμα (ρωγμώδες κάταγμα),
 • ένα πλήρες κάταγμα με παρεκτόπιση των οστικών τμημάτων, αλλά χωρίς συντριβή
 • ένα πλήρες κάταγμα με παρεκτόπιση και συντριβή των τμημάτων του.

Αντιμετώπιση καταγμάτων με:

 • Πρόληψη, ανίχνευση της προδιάθεσης και πρόγνωση της Οστεοπόρωσης με Εξειδικευμένη εξέταση Οστεοπόρωσης
 • Καθορισμό και υλοποίηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων
 • Ορθή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση
 • Συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς για τις μεθόδους πρόληψης της Οστεοπόρωσης

Η σοβαρότητα ενός κατάγματος συνήθως εξαρτάται από τη δύναμη που προκάλεσε το σπάσιμο. Εάν η αντοχή του οστού έχει ξεπεραστεί μόνο ελαφρώς, τότε το οστό μπορεί να σπάσει χωρίς σημαντική παρεκτόπιση. Εάν η δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως σε ένα τροχαίο ατύχημα ή μια πτώση από μεγάλο ύψος, τότε το οστό μπορεί να θρυμματιστεί.

Συμπτώματα

Συνήθως όταν συμβεί ένα κάταγμα, η τραυματισμένη περιοχή πονάει πολύ. Το σκέλος (χέρι, πόδι) πρήζεται και είναι δύσκολο να μετακινηθεί. Ειδικά στο κάτω άκρο, υπάρχει δυσκολία ή αδυναμία στη βάδιση. Άλλα συχνά συμπτώματα είναι:

 • Ήπια συμπτώματα.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες ένα κάταγμα μπορεί να είναι «σιωπηλό», χωρίς πολλά συμπτώματα. Μπορεί να συμβεί ένα σπονδυλικό κάταγμα σε ασθενή με οστεοπόρωση, χωρίς άσκηση μεγάλης βίας.
 • Οίδημα (πρήξιμο) στο σημείο του κατάγματος
 • Εκχύμωση (μελανιά) στη γύρω περιοχή
 • Παραμόρφωση. Ένα άκρο μπορεί να φαίνεται “περίεργα” λυγισμένο ή ένα μέρος του οστού μπορεί να διατρυπήσει το δέρμα και να προβάλει προς τα έξω.

Πρόληψη, ανίχνευση της Προδιάθεσης και Πρόγνωση της Οστεοπόρωσης

Ο κύριος στόχος έγκειται στην πρόληψη και αποκατάσταση του ασθενούς με τη βοήθεια που μας παρέχει η εξειδικευμένη εξέταση οστεοπόρωσης, καθώς και όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουμε, προκειμένου να αποκαταστήσουμε ή να επιτύχουμε την πώρωση ενός κατάγματος.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, αρχικά λαμβάνεται ενδελεχές ατομικό ιστορικό και διενεργείται κλινική αξιολόγηση και Εξειδικευμένες εξετάσεις μοριακού ελέγχου.
Συγκεκριμένα, η Εξειδικευμένη Εξέταση Οστεοπόρωσης (OsteoGenomiX) παρέχει τη δυνατότητα συνολικής εκτίμησης του κινδύνου εμφάνισης αλλά και εξέλιξης της Οστεοπόρωσης, μέσα από ορισμένους υποδοχείς της βιταμίνης D. Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης, αναλύεται λεπτομερώς η σύνθεση των οστών και των οστικών κυττάρων σε επίπεδο ορμονών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Με τη βοήθεια, μάλιστα, της γενετικής ανάλυσης, αξιολογούνται οι γενετικοί και μη γενετικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση της Οστεοπόρωσης.

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Λόγου χάρη, αν κάποιο άτομο διαγνωσθεί με Οστεοπόρωση, εκπονείται από την Osteoanaplasis και τους Ιατρούς συνεργάτες της ένα εξατομικευμένο και στοχευμένο πλάνο παρακολούθησης και θεραπείας, που αποβλέπει στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε έλλειψης ορμονών, βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων αλλά και των διαταραχών σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς και στη διακοπή της συστηματικής λήψης γλυκοκορτικοειδών και κορτικοστεροειδών με αντικατάσταση τους με φυσικές θεραπείες,

Με τη βοήθεια των θεραπευτικών αυτών σχημάτων, ευνοούνται οι μηχανισμοί ανάπλασης των οστών και σταδιακά μπορεί να αντιστραφεί η υπάρχουσα οστεοπενία και οστεοπόρωση σε ήδη πάσχοντες.

Επιπλέον, ο ασθενής εκπαιδεύεται διαρκώς όσον αφορά στην υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής του και θα μπορούσαν να περιορίσουν το ενδεχόμενο εμφάνισης Οστεοπόρωσης.

Η πρόληψη και η εκπαίδευση του ασθενή περιλαμβάνει τα εξής:

Το βασικότερο σημείο για την Osteoanaplasis έγκειται στον εντοπισμό και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας που οδήγησε στην εμφάνιση του οποιουδήποτε προβλήματος, με ανάλογες στοχευμένες θεραπείες.

Αρχικά, λοιπόν, λαμβάνεται από τον ασθενή ένα ενδελεχές Ατομικό Ιστορικό και διενεργείται κλινική αξιολόγηση. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Θεραπευτική Αποκατάσταση

Εφόσον εφαρμοστούν τα στάδια που σχετίζονται με τον εντοπισμό της προδιάθεσης της Οστεοπόρωσης και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας της, σε περίπτωση που το άτομο ήδη νοσεί, ο θεράπων φυσικοθεραπευτής μπορεί να προβεί στην αποκατάσταση των καταγμάτων με επιταχυνόμενα προγράμματα συνεδριών για ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων.
Η αποκατάσταση των καταγμάτων περιλαμβάνει:

Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, βάσει πρόσφατων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με πλήρη εξατομίκευση, με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή, την εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και την αποκατάσταση, οι ασθενείς οδηγούνται στο «ευ ζην» βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο