Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Μυϊκή Θλάση

H μυϊκή θλάση είναι ένας τραυματισμός ενός μυός ή ενός τένοντα (του ινώδους ιστού που συνδέει τους μύες με τα οστά). Εμφανίζονται συνήθως στο κάτω μέρος της πλάτης και στους μύες στο πίσω μέρος του μηρού (οπίσθιοι μηριαίοι μύες).

Θεραπευτική Αντιμετώπιση των θλάσεων με:

  • Καθορισμό και υλοποίηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • Ορθή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση
  • Συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς για τις μεθόδους πρόληψης

Επιδημιολογία

Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι μυϊκές θλάσεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% όλων των τραυματισμών. Οι θλάσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, η πυγμαχία, η πάλη, το μπάσκετ (αχίλλειο τένοντα στον αστράγαλό) και το τένις άλλα και σε αθλούμενους. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, μυϊκές θλάσεις μπορούν ακόμη να προκύψουν και από το περπάτημα. 

Συχνότητα εμφάνισης
>30% των τραυματισμών

Κατηγορίες

Οι μικροτραυματισμοί μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολική τάση σε έναν μυ ή στον τένοντα, ενώ οι πιο σοβαροί τραυματισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν την μερική ή πλήρη ρήξη τους. Οι μυϊκές θλάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

  • Πρώτου βαθμού: Ελαφριά ρήξη – διάταση των μυϊκών ινών. Προκαλεί αρκετό πόνο και μειωμένη λειτουργικότητα του μυ (αποκατάσταση 2 – 3 εβδομάδες).
  •  Δευτέρου βαθμού: Μερική ρήξη των μυϊκών ινών, με έντονο μυϊκό σπασμό, οίδημα και αιμάτωμα μέσα σε αυτές (αποκατάσταση 1 – 3 μήνες).
  • Τρίτου βαθμού: Ολική ρήξη των μυϊκών ινών, εκτεταμένο αιμάτωμα και έλλειψη λειτουργικότητας, όπου χρειάζεται χειρουργική επέμβαση (αποκατάσταση 6 – 8 μήνες).

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αιτίες

Θλάσεις μπορεί να προκληθούν από:

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου που συσχετίστηκαν με τις θλάσεις, σε πρόσφατη μελέτη,  είναι:

Το βασικότερο σημείο για την Osteoanaplasis έγκειται στον εντοπισμό και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας που οδήγησε στην εμφάνιση του οποιουδήποτε προβλήματος, με ανάλογες στοχευμένες θεραπείες.

Αρχικά, λοιπόν, λαμβάνεται από τον ασθενή ένα ενδελεχές Ατομικό Ιστορικό και διενεργείται κλινική αξιολόγηση. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Στόχος ακόμη είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση του ασθενούς που περιλαμβάνει:

Θεραπευτική Αποκατάσταση

Πρώτου και δευτέρου βαθμού 

Η αρχική αποκατάσταση περιλαμβάνει:

Κατόπιν διενεργούνται:

Τρίτου βαθμού

Στις μυϊκές θλάσεις τρίτου βαθμού (ορισμένες φορές και δευτέρου βαθμού) χρειάζεται χειρουργική συρραφή του μυός. Κατόπιν συνίσταται φυσικοθεραπεία.

Στόχος είναι επιπλέον η πρόληψη και η εκπαίδευση του ασθενούς που περιλαμβάνει:

Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, βάσει πρόσφατων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με πλήρη εξατομίκευση, με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή, την εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και την αποκατάσταση, οι ασθενείς οδηγούνται στο «ευ ζην» βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο