Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Οσφυαλγία

Η οσφυαλγία είναι ο πόνος (άλγος) που εντοπίζεται στην περιοχή της οσφύος (μέσης), ανεξαρτήτως της αιτίας που την προκαλεί. Πρόκειται για τον πιο συχνό λόγο μείωσης ή και παύσης δραστηριοτήτων ενός ασθενή. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων και όχι πάθηση.

Αντιμετώπιση της Οσφυαλγίας με:

  • Καθορισμό και υλοποίηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • Ορθή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση
  • Συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς για τις μεθόδους πρόληψης

Επιδημιολογία

Ο πόνος, ο οποίος διαφοροποιείται με την κίνηση και χαρακτηρίζεται ως «μηχανικός πόνος», μπορεί να εντοπίζεται στην οσφυική μοίρα, στην περιοχή του ιερού οστού, στους γλουτούς και στην οπίσθια επιφάνεια των μηρών.
Σε περιπτώσεις όπου ο πόνος εκτείνεται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, τότε πρόκειται για ισχιαλγία. Η ισχιαλγία δεν πρέπει να συγχέεται με την οσφυαλγία, διότι ο πόνος στην περιοχή της οσφύος δεν αντανακλάται κάτω από το γόνατο.
Διακρίνεται σε οξεία οσφυαγλία, η οποία αναφέρεται από το ξεκίνημα πόνου στην οσφύ έως και 6 βδομάδες και σε χρόνια οσφυαγλία, όπου ο πόνος διαρκεί πάνω από 12 εβδομάδες.

Σχεδόν το 80% του πληθυσμού, κάποια στιγμή στη ζωή του, θα εμφανίσει πόνο στη μέση. Ο πόνος αυτός παρουσιάζεται σε ηλικίες από 15 ετών και άνω. Είναι ο δεύτερος συχνότερος λόγος φυσικοθεραπείας, η τρίτη αιτία χειρουργικών επεμβάσεων και το πέμπτο αίτιο εισαγωγής στο νοσοκομείο. Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία διακοπής ή περιορισμού της δραστηριότητας στην παραγωγική ηλικία από 20 έως 45 ετών.

Εμφάνιση στο
80% του πληθυσμού

Αιτίες

Αιτίες της οσφυαλγίας αποτελούν τα εξής:

Συμπτώματα

Όπως προαναφέρθηκε, η οσφυαγλία αποτελεί σύμπτωμα διάφορων παθήσεων. Συνεπώς, συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα που συνιστούν την κλινική εικόνα του κάθε νοσήματος, του οποίου σύμπτωμα είναι και ο πόνος στην οσφύ.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν τα κάτωθι:

Εφόσον εφαρμοστούν τα στάδια που σχετίζονται με τον εντοπισμό της προδιάθεσης της Οστεοπόρωσης και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας της, σε περίπτωση που το άτομο ήδη εμφανίζει τη νόσο, ο θεράπων φυσικοθεραπευτής μπορεί να προβεί στη θεραπευτική αποκατάσταση της Οσφυαλγίας και να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το βασικότερο σημείο για την Osteoanaplasis έγκειται στον εντοπισμό και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας που οδήγησε στην εμφάνιση του οποιουδήποτε προβλήματος, με ανάλογες στοχευμένες θεραπείες.

Αρχικά, λοιπόν, λαμβάνεται από τον ασθενή ένα ενδελεχές Ατομικό Ιστορικό και διενεργείται κλινική αξιολόγηση. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Στόχος ακόμη είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση του ασθενούς που περιλαμβάνει:

Θεραπευτική Αποκατάσταση

Η θεραπευτική αποκατάσταση της οσφυαλγίας περιλαμβάνει:

Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, βάσει πρόσφατων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με πλήρη εξατομίκευση, με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή, την εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και την αποκατάσταση, οι ασθενείς οδηγούνται στο «ευ ζην» βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο