Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια προοδευτικά φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει τις αρθρικές και εξωαρθρικές δομές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος, αναπηρία ακόμα και θνησιμότητα. Σχετικά με τις αρθρώσεις, προσβάλλει τις μικρές αρθρώσεις, προοδευτικά τις μεγάλες και εν τέλει τα μάτια, το δέρμα, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα νεφρά.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας με:

  • Καθορισμό και υλοποίηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • Ορθή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση
  • Συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς για τις μεθόδους πρόληψης

Ένα ποσοστό των ασθενών έχει έκπτωση λειτουργίας στις αρθρώσεις με σημαντική βλάβη, λόγω της διαρκούς φλεγμονής που οδηγεί στην εκφύλιση.

Επιδημιολογία

Η νόσος έχει παρατηρηθεί ότι εκδηλώνεται έντονα στην Ευρώπη, καθώς και στη βόρεια Αμερική, με ποσοστό 0,5-1%. Ο γυναικείος πληθυσμός επηρεάζεται ευκολότερα σε σχέση με τους άνδρες με αναλογία 2-3/1 και το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Συμπτώματα

Όσον αφορά στα συμπτώματα, συχνά παρατηρείται:

  • Πρωινή δυσκαμψία στις προσβληθείσες αρθρώσεις για περισσότερο από 30 λεπτά
  • Κούραση
  • Απώλεια βάρους
  • Πυρετός
  • Αρθρώσεις που είναι σφιχτές/δύσκαμπτες, πρησμένες, ζεστές
  • Ρευματοειδή οζίδια κάτω από το δέρμα

 

Τα συμπτώματα που διαρκούν λιγότερο από έξι μήνες ορίζονται ως “πρόωρα”, ενώ αυτά που διαρκούν για μήνες ονομάζονται “καθιερωμένα”.

Αιτίες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από ενδείξεις διαταραγμένης εμφυτικής ανοσίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης συμπληρώματος που προκαλείται από ανοσοσύμπλοκο προσαρμοστικών ανοσολογικών αντιδράσεων έναντι των αντιγόνων που περιλαμβάνουν μετά-μεταφραστικά μεταλλαγμένες πρωτεΐνες, απροσάρμοστα δίκτυα κυτοκινών, ενεργοποίηση οστεοκλαστών και χονδροκυττάρων και αποτύπωση των στρωματικών κυττάρων που αναπτύσσουν ημι-αυτόνομα χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν την εξέλιξη της νόσου.

Ουσιαστικά είναι μια κατάσταση που εμφανίζει μη φυσιολογικές αυτοάνοσες αποκρίσεις, παραγωγή αυτοαντισωμάτων και ανταποκρίσεις Τ-κυττάρων στην αυτό-πρωτεΐνη από την αντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παράγοντες κινδύνου

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα διαπιστώθηκε από μια ομάδα επιστημόνων ότι ενοχοποιείται από κάποιους παράγοντες κινδύνου, το γενετικό και περιβαλλοντολογικό.

Σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το οικογενειακό ιστορικό, όπου η πιθανότητα εμφάνισης της μπορεί να είναι τρεις με εννιά φορές μεγαλύτερη. Σύμφωνα με έρευνες, οι γενετικοί παράγοντες καθορίζουν κατά 50-60% την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Αναφέροντας τους περιβαλλοντολογικούς, ο πιο σοβαρός από αυτούς είναι το κάπνισμα τσιγάρου. Παράγοντες με μέτρια και μικρή συσχέτιση αύξησης εκδήλωσης είναι οι εξής:

Το βασικότερο σημείο για την Osteoanaplasis έγκειται στον εντοπισμό και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας που οδήγησε στην εμφάνιση του οποιουδήποτε προβλήματος, με ανάλογες στοχευμένες θεραπείες.

Αρχικά, λοιπόν, λαμβάνεται από τον ασθενή ένα ενδελεχές Ατομικό Ιστορικό και διενεργείται κλινική αξιολόγηση. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Στόχος ακόμη είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση του ασθενούς που περιλαμβάνει:

Θεραπευτική Αποκατάσταση

Η φυσικοθεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μετά τη διάγνωση της ασθένειας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει φυσικοθεραπεία ένας ασθενής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν πάντοτε σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της κινητικότητας και λειτουργικότητάς του ασθενούς, μέσω της φυσικοθεραπείας, ακόμα και σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή.

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κυρίως στη φάση που πρωτοεμφανίζεται, καθώς και στη θεραπεία της σε προγενέστερο στάδιο, η πρόωρη διάγνωση της μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη εκφύλισης στις αρθρώσεις και η μείωση της λειτουργικότητας ή ακόμα και η καθυστέρηση της διάβρωσης.

Η αποκατάσταση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνει:

Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, βάσει πρόσφατων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με πλήρη εξατομίκευση, με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή, την εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και την αποκατάσταση, οι ασθενείς οδηγούνται στο «ευ ζην» βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο