Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (myofascial release)

Ο όρος «μυοπεριτονιακή απελευθέρωση» αναφέρεται στη θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του μυοπεριτονιακού πόνου.
Ο μυοπεριτονιακός πόνος είναι μία σωματική διαταραχή χρόνιου πόνου που οφείλεται στην ευαισθησία και τη σφικτότητα των μυοπεριτονιακών ιστών, οι οποίοι αποτελούν τη δομή που περιβάλλει και υποστηρίζει τους μυς ολόκληρου του σώματος. Ο πόνος που προκαλείται εντός των μυοπεριτονιακών ιστών προέρχεται κυρίως από συγκεκριμένα σημεία, τα οποία ονομάζονται «σημεία ενεργοποίησης» ή αλλιώς «trigger points».
Στόχος της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης είναι η μείωση της έντασης του πόνου και της τάσης στα σημεία αυτά. Με τη βοήθεια της εστιασμένης χειρωνακτικής πίεσης, τα πάσχοντα σημεία χαλαρώνουν και επανέρχονται πάλι στη φυσιολογική τους κατάσταση, με αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου και την αποκατάσταση της κινητικότητας των μυών.

Παθήσεις-Ενδείξεις

Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση ενδείκνυται ως μορφή θεραπείας σε άτομα τα οποία πάσχουν από σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου. Παράλληλα, συμβάλλει στην ανακούφιση από χρόνιους πονοκεφάλους με την εφαρμογή της τεχνικής στους μυς γύρω από τον αυχένα, το λαιμό και το κεφάλι.
Επίσης, τα άτομα που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια και το αίμα λιμνάζει στις φλέβες του ποδιού είναι εφικτό να επωφεληθούν με την τεχνική της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, η οποία, συνδυαζόμενη με άλλες θεραπευτικές τεχνικές, μπορεί να συντείνει αποτελεσματικά στην αιματική κινητικότητα και στην ελάττωση του πόνου.

Αντεδείξεις

Γενικά, η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση ως τεχνική δεν έχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Εντούτοις, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες δεν ενδείκνυται. Για παράδειγμα, απαγορεύεται να εφαρμοστεί σε ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα, τραυματισμούς ή άλλες επώδυνες πληγές, σε περίπτωση κατάγματος, σε ασθενείς με εύθραυστα ή αδύναμα οστά.
Ακόμη, αντενδείκνυται, όταν υπάρχει βαθιά φλεβική θρόμβωση ή σε περίπτωση λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων. Πιο σπάνιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν εσωτερικές αιμορραγίες, προσωρινή παράλυση, αλλεργικές αντιδράσεις σε σκευάσματα μάλαξης και τέλος νευρολογικά προβλήματα και βλάβες.

Ο Ρόλος του φυσικοθεραπευτή

Μετάβαση στο περιεχόμενο