Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Combination Taping

Το Combination Taping αποτελεί την πιο καινοτόμο και κλινικά προηγμένη και εξελιγμένη μορφή συνδυαστικής περίδεσης, η οποία είναι βασισμένη στην πρακτική εφαρμογή και στο συνδυασμό δύο διαφορετικών τεχνικών περίδεσης, της McConnell Taping και της Kinesiology Taping.
Αποτελεί μία πιο ενδελεχή και ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση, διότι συνδυάζει την εφαρμογή των δύο παραπάνω τεχνικών σε μία και μόνο εφαρμογή, το “Combination taping”. Λόγω του ότι η περίδεση της συγκεκριμένης μεθόδου είναι σταθερότερη σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες τεχνικές, μπορεί ταυτόχρονα να συμβάλλει αποτελεσματικά στη σταθεροποίηση των επιφανειών των αρθρώσεων.

Τα δύο αυτά υλικά, δηλαδή το kinesiology tape και το McConell tape, υφίστανται στο χώρο της Πρόληψης και της Αποκατάστασης, εδώ και πολλά χρόνια. Η εφαρμογή τους διενεργείται ξεχωριστά. Πρόκειται για δύο υλικά που έχουν πολλές διαφορές. Ωστόσο, διακρίνονται και από κάποια κοινά μεταξύ τους χαρακτηριστικά.
Η κυριότερη ομοιότητα τους έγκειται στο ότι και οι δύο μέθοδοι εφαρμόζονται στο δέρμα, προκαλώντας τον ερεθισμό των δερματικών υποδοχέων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πυροδοτείται, μέσω των αισθητικών νευρώνων, ο νωτιαίος μυελός.

Το kinesiology tape αποτελεί μία ελαστική ταινία στην οποία περιέχεται 100% βαμβάκι και ακρυλική κόλλα. Η κόλλα αυτή είναι φιλική στο δέρμα και στο περιβάλλον. Από την άλλη, η μέθοδος McConell tape είναι γνωστή παγκοσμίως ως “άκαμπτο tape 100%”, του οποίου η τοποθέτηση από μόνο της απευθείας στο δέρμα είναι αδύνατη.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην κόλλα του περιλαμβάνεται οξείδιο του ψευδαργύρου, ένα υλικό επιβλαβές, όταν έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του δέρματος. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, προηγείται η τοποθέτηση μίας αντιαλλεργικής γάζας (Fixomull) στο δέρμα, πριν από τη συγκεκριμένη ταινία (leucotape).

Η ελαστικότητα της κάτω ταινίας δεν επηρεάζεται με την εφαρμογή του McConnell taping. Αντίθετα, διατηρείται στην ίδια μορφή, αναβαθμίζοντας σε ολοκληρωμένο λειτουργικό νάρθηκα. Κατά συνέπεια, μέσω των ταυτόχρονων εφαρμογών στο ίδιο σημείο εφαρμογής, παρέχεται μία σφαιρική εικόνα, με άρτια μηχανική συμπεριφορά των επιφανειών των αρθρώσεων κι όχι μόνο. 

Έχει διαπιστωθεί ότι, με τη βοήθεια της μεθόδου Combination Taping, οι δύο προαναφερθείσες ταινίες αλληλοκαλύπτονται, συμπληρώνοντας τις διαφορές από τις οποίες διέπονται. Η εφαρμογή του Combination Taping δεν επενεργεί στις ιδιαιτερότητες των υπόλοιπων δύο υλικών, ιδίως στην ιδιοδεκτική συμπεριφορά. Αντιθέτως, επιτυγχάνεται η διασφάλιση της επιθυμητής κίνησης, δίχως να επηρεάζονται οι μηκοδυναμικές σχέσεις και τα κινητικά σχήματα του μυοσκελετικού συστήματος.

Εφαρμογή kinesiology & McConell tape

Τα οφέλη της Μεθόδου Combination Taping

Στα οφέλη και στα αποτελέσματα της Μεθόδου, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Εφαρμογές της μεθόδου Combination Taping

Xάρη στη μηχανική δράση, που ασκεί μέσω των υποδοχέων του δέρματος, η συγκεκριμένη επαναστατική μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για τη βελτίωση της υγείας του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, καθώς και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων.
Επιπλέον, εφαρμόζεται στον αθλητισμό, με στόχο την αποκατάσταση και πρόληψη των κακώσεων. Μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί για την καλύτερη δυνατή πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών σε παθολογικές καταστάσεις στην καθημερινή πρακτική διαφόρων ειδικοτήτων. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι φυσικοθεραπευτές, οι ιατροί φυσικής αποκατάστασης, οι ορθοπεδικοί, οι εργοθεραπευτές και οι sports trainer.

Ορισμένες ακόμη περιπτώσεις, στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος Combination Taping: 

Μετάβαση στο περιεχόμενο