Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Γηρειοφυσικοθεραπεία

Τι είναι η Γηρειοφυσικοθεραπεία;

Η γηρειοφυσικοθεραπεία, ή γηριατρική αποκατάσταση, αποτελεί κλάδο της φυσικοθεραπείας, ο οποίος ασχολείται και ερευνά τη θεραπευτική αποκατάσταση προβλημάτων φυσιοθεραπευτικής φύσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία.

Αντιμετώπιση των προβλημάτων φυσιοθεραπευτικής φύσης ατόμων της τρίτης ηλικίας με Γηρειοφυσικοθεραπεία με:

  • Καθορισμό και υλοποίηση εξατομικευμένων θεραπευτικών
    πρωτοκόλλων
  • Ορθή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση
  • Συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς για τις μεθόδους πρόληψης
  • Πρόληψη, εντοπισμό της προδιάθεσης και πρόγνωση της Οστεοπόρωσης με Εξειδικευμένη εξέταση Οστεοπόρωσης

Οι μέθοδοι της θεραπευτικής αποκατάστασης μέσω Γηρειοφυσικοθεραπείας

Η Γηρειοφυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αφορούν στα εξατομικευμένα προγράμματα εκπαιδευτικών συνεδριών που θα εφαρμοστούν. Πρόκειται για προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης (παραπομπη σε μυικη ατροφια) που περιλαμβάνουν επανεκπαίδευση του ασθενούς στη βάδιση. Είναι πλήρως εξατομικευμένες θεραπείες που διαμορφώνονται έπειτα από διαγνωστικές εξετάσεις, με σκοπό την κατοχύρωση της απόλυτης ασφάλειας και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης.

Τα αποτελέσματα της Γηρειοφυσικοθεραπείας

Αδιαμφισβήτητα, η φυσικοθεραπεία είναι ευεργετική τόσο σε κινητικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπεία στην τρίτη ηλικία επιτυγχάνει τη μείωση του πόνου, τη βελτίωση της στάσης και της ισορροπίας, τη διατήρηση ενός σταθερού και φυσιολογικού βάρους, την ενδυνάμωση των µυών, την αντιμετώπιση της μυϊκής ατροφίας, την ενίσχυση της κινητικότητας των μυών και των αρθρώσεων συνάμα, καθώς και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επίσης, αυξάνει τη λειτουργικότητα, την αυτοεξυπηρέτηση, την ανεξαρτησία, την κοινωνικότητα και την αυτοεκτίμηση, ενώ ταυτόχρονα εντείνει την αισιοδοξία των ασθενών και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ποσοστών κατάθλιψης.

Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς, την εξατομικευμένη φυσιοθεραπευτική προσέγγιση και θεραπευτική αποκατάσταση, τα άτομα της τρίτης ηλικίας οδηγούνται σε μια καλή σωματική και ψυχική λειτουργικότητα, μειώνοντας τις πιθανότητες πτώσεων και βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.

Η συμβολή της Πρόληψης και Πρόγνωσης της Οστεοπόρωσης στην επιτυχή έκβαση της Γηρειοφυσικοθεραπείας

Η έγκαιρη διάγνωση της μειωμένης οστικής πυκνότητας, η πρόληψη, ο εντοπισμός της προδιάθεσης και η πρόγνωση της Οστεοπόρωσης αποτελούν κύριους στόχους για την Osteoanaplasis, διότι μπορούν να επιτείνουν τα αποτελέσματα και οφέλη της Γηρειοφυσικοθεραπείας προς όφελος των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Μέσω της διενέργειας μίας Εξειδικευμένης, πλέον σύγχρονης, Εξέτασης Μοριακού έλεγχου (OsteoGenomiX), παρέχεται η δυνατότητα συνολικής εκτίμησης του κινδύνου εμφάνισης αλλά και εξέλιξης της Οστεοπόρωσης, μέσα από ορισμένους υποδοχείς της βιταμίνης D.

Η εξέταση αυτή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της Οστεοπόρωσης, διότι αναλύει λεπτομερώς τη σύνθεση των οστών και των οστικών κυττάρων σε επίπεδο ορμονών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Με τη βοήθεια, μάλιστα, της γενετικής ανάλυσης, αξιολογούνται οι γενετικοί και μη γενετικοί παράγοντες που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν στην εμφάνιση της Οστεοπόρωσης.

Επιπλέον, ο ασθενής εκπαιδεύεται διαρκώς όσον αφορά στην υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής του και θα μπορούσαν αφενός να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Οστεοπόρωσης και αφετέρου να συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων που παρέχονται από τη Γηρειοφυσικοθεραπεία.

Οι μέθοδοι και μηχανισμοί για την ανάπλαση των οστών

Πέρα από την πρόληψη της Οστεοπόρωσης, βασικό σημείο για την Osteoanaplasis αποτελεί και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας που την προκάλεσε.

Αρχικά, λοιπόν, λαμβάνεται από τον ασθενή ένα ενδελεχές Ατομικό Ιστορικό και διενεργείται κλινική αξιολόγηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η Εξειδικευμένη εξέταση Οστεοπόρωσης (OsteoGenomiX). Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.

Παραδείγματος χάριν, σε περίπτωση που κάποιο άτομο διαγνωσθεί με Οστεοπόρωση, εκπονείται από την Osteoanaplasis και τους Ιατρούς συνεργάτες της ένα εξατομικευμένο πλάνο παρακολούθησης και θεραπείας, που στοχεύει στην αποκατάσταση οποιασδήποτε έλλειψης ορμονών, βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων αλλά και των διαταραχών σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς και στη διακοπή της συστηματικής λήψης γλυκοκορτικοειδών και κορτικοστεροειδών με αντικατάσταση τους με φυσικές θεραπείες,

Με τη βοήθεια των θεραπευτικών αυτών σχημάτων, ευνοούνται οι μηχανισμοί ανάπλασης των οστών και σταδιακά μπορεί να αντιστραφεί η υπάρχουσα οστεοπενία και οστεοπόρωση σε ήδη πάσχοντες.

Εφόσον εφαρμοστούν τα στάδια που σχετίζονται με τον εντοπισμό της προδιάθεσης της Οστεοπόρωσης και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας της, σε περίπτωση που το άτομο ήδη νοσεί, ο θεράπων φυσικοθεραπευτής μπορεί να προβεί στην αποκατάσταση του ασθενούς μέσω Γηρειοφυσικοθεραπείας και να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα αν ενδιαφέρεστε για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας που παρέχει η Osteoanaplasis. Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο