Επικονδυλίτιδα
Η Επικονδυλίτιδα του αγκώνα αποτελεί έναν τραυματισμό, κατά τον οποίο προκαλείται φλεγμονή, πιάσιμο ή/και πόνος στο έξω πλευρικό σημείο του βραχίονα κοντά στον αγκώνα. Επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους αθλητές της αντισφαίρισης. Έτσι, υπάρχει η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) και η έσω επικονδυλίτιδα του golf.
Αντιμετώπιση του Επικονδυλίτιδας με:
- Καθορισμό και υλοποίηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων
- Ορθή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση
- Συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς για τις μεθόδους πρόληψης
Επιδημιολογία
Η πλάγια επικονδυλίτιδα προσβάλλει το 1-3% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού που ασκούνται κάθε χρόνο. Παρά ταύτα, το ποσοστό αυτό μπορεί να ποικίλλει, βάσει των ενδιαφερόντων του πληθυσμού, λόγω του ότι άνω του 50% των ερασιτεχνών παικτών αντισφαίρισης έχουν αναφέρει πως παρουσιάζουν συμπτώματα του “αγκώνα του τενίστα / tennis elbow” κάποια στιγμή στην πορεία της καριέρας τους.
Τυπικά, πλήττονται οι ενήλικες που διανύουν την τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Η επικονδυλίτιδα επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες στον ίδιο βαθμό και συχνότερα προσβάλλεται το άκρο που είναι το επιδέξιο και επικρατέστερο
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας εξελίσσονται προοδευτικά. Το βασικότερο χαρακτηριστικό της νόσου είναι ο πόνος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος είναι ήπιος αρχικά και τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες επιδεινώνεται. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Πόνο ή κάψιμο στο εξωτερικό ή εσωτερικό μέρος του αγκώνα
- Μειωμένη ισχύ στη λαβή
Αιτίες
Οι παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται η επικονδυλίτιδα είναι οι κάτωθι:
- Κούραση, εξαιτίας της υπέρχρησης του βραχέος κερκιδικού εκτείνοντος του καρπού μυ
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα, η οποία προκύπτει ως επακόλουθο της συσσώρευσης αλάτων ασβεστίου μέσα στη μάζα των τενόντων. Έτσι, δημιουργείται φλεγμονή
- Διάφορες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των οποίων απαιτείται επαναλαμβανόμενη και έντονη χρήση των μυών του αντιβραχίου
- Ηλικία. Εκδηλώνεται κυρίως στην ηλικία των 30-50 ετών
Παράγοντες κινδύνου
- Η επικονδυλίτιδα παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους εργάτες, εξαιτίας της κακής τεχνικής κατά τη μεταφορά βαριών εργαλείων και των επαναλαμβανόμενων κινήσεων έκτασης.
- Εκδηλώνεται στους τενίστες και πιθανόν οφείλεται στο βάρος της ρακέτας και στο ακατάλληλο μέγεθος που έχει η λαβή της ρακέτας
- Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις έκτασης του καρπού και πρηνισμού του αντιβραχίου υπό αντίσταση
Το βασικότερο σημείο για την Osteoanaplasis είναι ο εντοπισμός και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας οποιουδήποτε προβλήματος, μέσω της λήψης ενός ενδελεχούς Ατομικού Ιστορικού και της διενέργειας Κλινικής Εξέτασης (παρατήρηση, ψηλάφηση, εξέταση εύρος κίνησης, ενεργητικές και παθητικές κινήσεις).
Επίσης, μπορεί να διενεργηθεί ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και ειδικά τεστ (δοκιμασία της καρέκλας, δοκιμασία Thomson, Mill, Cozen, Maudsley, Bowden, δοκιμασία κίνησης με αντίσταση).
Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση
Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Επικονδυλίτιδας, εφαρμόζονται οι ακόλουθες μέθοδοι:
- Cupping
- Τissue flossing
- Μέθοδος Iastm
- Ξηρός βελονισμός
- Combination taping
- Διόρθωση της στάσης του σώματος
- Αύξηση της ευλυγισία
- Παθητική κινησιοθεραπεία
- Ενεργητική κινησιοθεραπεία
- Αύξηση της λειτουργικότητας, της αυτοεξυπηρέτησης, της ανεξαρτησίας, της κοινωνικότητας και της αυτοεκτίμησης
- Μυϊκή ενεργοποίηση - Μυϊκή ενδυνάμωση
- Διατάσεις
- Επανεκπαίδευση κινητικού ελέγχου – κίνησης - συντονισμού
- Μείωση πόνου
- Διατήρηση του εύρους κίνησης και μείωση των δυσκαμψιών
- Πρόληψη των δευτερογενών επιπλοκών
- Αύξηση της αντοχής
- Κινητοποίηση αρθρώσεων
- Βελτίωση της ελαστικότητας των συνδέσμων
Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, βάσει πρόσφατων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με πλήρη εξατομίκευση, με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή, την εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και την αποκατάσταση, οι ασθενείς οδηγούνται στο «ευ ζην» βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.