Πονοκέφαλος
Με τον όρο πονοκέφαλο αναφερόμαστε σε μία δυσάρεστη εμπειρία πίεσης και πόνου στην περιοχή της κεφαλής. Ο πόνος αυτός μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό και συνήθως λαμβάνει χώρα στην ευρεία περιοχή του κεφαλιού. Συγκεκριμένα, οι περιοχές που λαμβάνει χώρα περιλαμβάνουν το μέτωπο, τους κροτάφους, αλλά στην περιοχή κοντά στον αυχένα. Το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει ένας πονοκέφαλος είναι από 30 λεπτά έως και μία εβδομάδα. Αντίστοιχα, αναφέρεται ότι ο πόνος στο κεφάλι που οφείλεται σε ημικρανία είναι πολύ πιο έντονος και σοβαρός και συχνά περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα.
Θεραπευτική Αντιμετώπιση του Πονοκεφάλου – Ημικρανίας με:
- Καθορισμό και Εκπόνηση Εξατομικευμένων Πρωτοκόλλων Θεραπείας
- Σωστή διαχείριση του χρόνου θεραπείας, με σκοπό τον ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης
- Διαρκή εκπαίδευση του ασθενούς όσον αφορά στις μεθόδους πρόληψης
Επιδημιολογία
Επιδημιολογικά, ο πονοκέφαλος εμφανίζεται στον πληθυσμό σε ποσοστό 96%, ενώ παρατηρείται μεγαλύτερη εμφάνιση στο γυναικείο πληθυσμό έναντι του ανδρικού. Ο πιο γενικός τύπος κεφαλαλγίας, ο πονοκέφαλος έντασης, υπολογίζεται ότι κατέχει το 40%, ενώ το ποσοστό που οφείλεται σε ημικρανία είναι 10%. Η ημικρανία εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες από 25 έως 55 ετών και είναι 3 φορές πιο συχνή στις γυναίκες.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τον πονοκέφαλο κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος του και περιλαμβάνουν επώδυνες κεφαλαλγίες. Αυτές συγχέονται και με διάφορα συμπτώματα, όπως ημικρανίες, πυρετό, καταρροή, βήχα και άλλα. Ωστόσο, η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πόνο πίσω από το μάτι ή το αυτί, πόνο στους κροτάφους, ευαισθησία στο φως ή/και στον ήχο, προσωρινή απώλεια όρασης και εμετό. Επιπλέον, ο πόνος που οφείλεται σε ημικρανία επηρεάζει μία από τις δύο πλευρές της κεφαλής, ενώ δεν είναι αδύνατον να εμφανιστεί και στις δύο ταυτόχρονα. Υπάρχουν δύο είδη ημικρανίας, με αύρα ή χωρίς αύρα. Η αύρα αναφέρεται στα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει κάποιος πριν την εμφάνιση της ημικρανίας, τα οποία παρουσιάζονται από 10 έως 30 λεπτά.
Αιτίες
Οι πιο κοινοί λόγοι εμφάνισης πονοκεφάλου είναι η παρουσία αρρώστιας, όπως η γρίπη, το υπερβολικό άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή στάση σώματος, τα προβλήματα όρασης, η κακή διατροφή και η ανεπαρκής ενυδάτωση. Επιπλέον, στις γυναίκες, η περίοδος και η εμμηνόπαυση μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του. Από την άλλη πλευρά, η ημικρανία δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα ψυχολογικού στρες, το οποίο αποτελεί και έναν από τους βασικότερους λόγους ή να οφείλεται στην ευαισθησία σε διάφορα χημικά και συντηρητικά στο φαγητό και στην καφεΐνη, στη συχνή χρήση αναλγητικών φαρμάκων και στο φως. Οι ορμονικές διαταραχές ευθύνονται σημαντικά για την παρουσία ημικρανιών στις γυναίκες.
Τελευταίες κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι, στο 80% περίπου των περιπτώσεων, υπάρχει μεγάλη συσχέτιση του πονοκεφάλου με τη δυσλειτουργία της αυχενικής μοίρας. Ειδικότερα, έχει υποστηριχθεί ότι οι δομές που εδράζονται στην ανώτερη αυχενική μοίρα είναι αυτές που συνδέονται με τον πονοκέφαλο. Εάν προκληθεί τραυματισμός σε κάποια ανατομική δομή στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τότε σταδιακά επέρχεται ο εκφυλισμός των μεσοσπονδύλιων δίσκων, που ασκούν πίεση στη σπονδυλική στήλη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρουσιάζεται οξύς πόνος στον αυχένα, αλλά και στο κεφάλι.
Επίσης, η σωματική εξουθένωση και η κακή στάση του σώματος, κατά την οποία οι αυχενικοί μύες καταπονούνται διαρκώς, ευθύνονται για τον ερεθισμό του αυχένα. Έτσι, εμφανίζονται αυχενογενείς πονοκέφαλοι. Το αυχενικό σύνδρομο, μάλιστα, αποτελεί έναν από τους λόγους στον οποίο οφείλονται οι κεφαλαλγίες. Μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή πιασίματος στον αυχένα, πόνου στην πλάτη και πολύ συχνά τα συμπτώματα αυτά συνυπάρχουν με ιλίγγους, πονοκέφαλο, τάση για εμετό, διπλωπία και διαταραχές στον ύπνο.
Παράγοντες κινδύνου
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κεφαλαλγίας, όπως, η καθιστική ζωή, η κακή στάση σώματος, το άγχος, η κούραση ή ο θυμός. Επίσης, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου και άσκησης συντείνουν στην εμφάνιση πονοκεφάλου. Διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση κεφαλαλγίας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το τρίξιμο των δοντιών, η άπνοια, η αρθρίτιδα στον αυχένα ή η υπερβολική αύξηση βάρους. Οι παράγοντες κινδύνου που αφορούν στις ημικρανίες σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και συνδέονται με την παράλειψη γευμάτων, την έλλειψη ύπνου, το κάπνισμα, την κατάθλιψη, το άγχος, την κατανάλωση αλκοόλ και ορισμένων τροφών, τη λήψη διαφόρων φαρμάκων, την ηλικία και το φύλο. Συν τοις άλλοις, ενοχοποιούνται γενετικοί παράγοντες, καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία.
Το βασικότερο σημείο για την Osteoanaplasis έγκειται στον εντοπισμό και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας που οδήγησε στην εμφάνιση του οποιουδήποτε προβλήματος, με ανάλογες στοχευμένες θεραπείες.
Αρχικά, λοιπόν, λαμβάνεται από τον ασθενή ένα ενδελεχές Ατομικό Ιστορικό και διενεργείται κλινική αξιολόγηση. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Πρόληψη
Ουσιαστικά, η πρόληψη σχετίζεται με την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου, δηλαδή, με την αποφυγή της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων φαρμάκων, με τον επαρκή ύπνο, τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τον περιορισμό του στρες και με την ελάττωση της καφεΐνης.
Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση
Η φυσικοθεραπεία αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη θεραπεία του πονοκεφάλου και της ημικρανίας. Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου μυικού προβλήματος του αυχένα, κακής στάσης σώματος ή τραυματισμού. Αφού διεξαχθεί η αξιολόγηση, κατόπιν η θεραπεία περιλαμβάνει:
- Διενέργεια της Μεθόδου Iastm με το Cupping Therapy και του Iastm tools της εταιρείας Fasciq Combination taping
- Ξήρο Βελονισμό
- Επανεκπαίδευση σωστής στάσης σώματος
- Ενδυνάμωση και σταθεροποίηση
- Διατατικές ασκήσεις, τεχνικές κινητοποιήσεις και ειδικοί χειρισμοί
- Θεραπεία trigger point (σημεία πυροδότησης μυών)
- Μάλαξη μαλακού ιστού Εργονομικές συμβουλές και προτάσεις για τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης για τον αυχένα και την ωμοπλάτη
- Δομική σταθεροποίηση
- Κινητοποίηση μαλακών μορίων και άρθρωσης
- Αύξηση λειτουργικής αστάθειας και ιδιοδεκτικότητας
- Παθητική κινησιοθεραπεία
- Ενεργητική κινησιοθεραπεία
- Μυϊκή ενεργοποίηση - Μυϊκή ενδυνάμωση
- Επανεκπαίδευση κινητικού ελέγχου - κίνησης - συντονισμού
- Μείωση πόνου
- Διατήρηση του εύρους κίνησης και μείωση των δυσκαμψιών
- Πρόληψη των δευτερογενών επιπλοκών
- Κινητοποίηση των σπονδυλικών αρθρώσεων
- Διατήρηση και την αύξηση της μυϊκής ισχύος
- Βελτίωση της ελαστικότητας των συνδέσμων
- Σταδιακή επανένταξη στις δραστηριότητες
Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην Osteoanaplasis από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, βάσει πρόσφατων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με πλήρη εξατομίκευση, με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια και την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ελάχιστο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή, την εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και την αποκατάσταση, οι ασθενείς οδηγούνται στο «ευ ζην» βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.