Φυσικοθεραπεία στον χώρο σου!
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Search
Search
Close this search box.

Ζεστό ή κρύο επίθεμα;

Τα ζεστά και τα κρύα επιθέματα είναι τα πιο διαδεδομένα μη φαρμακευτικά μέσα για να αντιμετωπιστούν οι μυοσκελετικές ενοχλήσεις και οι τραυματισμοί. Δεν πρέπει να παραλείπεται ότι ο πάγος και η θερμότητα δεν είναι θεραπείες, αλλά τεχνικές που βοηθάνε στην επούλωση και στην ανακούφιση του πόνου. Αλλά πότε χρησιμοποιούμε ζεστό και πότε κρύο επίθεμα;

Κρύο

Το κρύο συνίσταται για τα πρώτα 2 24ωρα μετά από ένα τραυματισμό, όπως το διάστρεμμα, οι θλάσεις, οι μελανιές και οι φλεγμονές αλλά και μετεγχειρητικά.

Οφέλη: μείωση του πόνου, της αιματικής ροής, του οιδήματος – πρηξίματος, της φλεγμονής και του μυϊκού σπασμού.

Εφαρμογή: Στην περιοχή για 15 λεπτά (όχι περισσότερο – κίνδυνος για έγκαυμα), 3 φορές την ημέρα.

Αντενδείκνυται: ανοιχτό τραύμα ή φουσκάλες στο δέρμα, αγγειακή νόσο, διαταραχή που επηρεάζει τη ροή του αίματος, κ.α..

Ζεστό

Το ζεστό συνίσταται σε χρόνιο πόνο και για την ανακούφισή του άλλα και σε έντονη μυϊκή καταπόνηση.

Οφέλη: Η θερμότητα βοηθάει περισσότερο στη χαλάρωση άκαμπτων και συσπασμένων μυών, στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και στην αύξηση της αιματικής ροής,

Εφαρμογή: Στην περιοχή για 15 λεπτά, 3 φορές την ημέρα, σε ανεκτή θερμοκρασία.

Αντενδείκνυται: φλεγμονή, ανοιχτό τραύμα, δερματίτιδα, περιφερικής νευροπάθειας κ.α..

Συνδυαστικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και θερμά αλλά και κρύα επιθέματα στις παρακάτω περιπτώσεις.  

  • Αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις. Εάν υπάρχει οξεία έξαρση της αρθρίτιδας με πόνο και πρήξιμο, αυτό οφείλεται σε φλεγμονή και πρέπει να τοποθετηθεί πάγος. Όμως, για τη χρόνια δυσκαμψία, η θερμότητα φαίνεται ότι λειτουργεί καλύτερα. 
  • Για τις τενοντίτιδες και τις τενοντοπάθειες,  ο πάγος καλό είναι να χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια που υπάρχει φλεγμονή. Όταν τα συμπτώματα συνεχιστούν για ένα ή περισσότερους μήνες τότε είναι χρήσιμα τόσο ο πάγος όσο και η ζέστη. 

Μην ξεχνάτε, ορισμένοι τραυματισμοί απαιτούν ιατρική φροντίδα. Εφαρμόστε ζεστό ή κρύο επίθεμα μετά από οδηγία ειδικού. Ακόμη εάν έχετε επίμονο πόνο ή χρόνιο πόνο επικοινωνήστε με ένα ειδικό πάροχο υγείας!

Για ερωτήσεις ή διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Osteoanaplasis, όπου θα λάβετε οδηγίες από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητα σας.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό

Σας ενδιαφέρουν...

Φυσικοθεραπεία κατ΄ οίκον ή φυσικοθεραπεία στο φυσικοθεραπευτήριο;

Η εξειδικευμένη ομάδα της “Osteoanaplasis”, εκτελεί κατόπιν πολυετούς εμπειρίας και με μέγιστη ασφάλεια, πολυάριθμες εξειδικευμένες τεχνικές φυσικοθεραπείας κατ΄ οίκον επιτυγχάνοντας τον ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης, με τον πλέον σύγχρονο φορητό εξοπλισμό, στην ασφάλεια του χώρου του ασθενή.

Ζεστό ή κρύο επίθεμα;

Τα ζεστά και τα κρύα επιθέματα είναι τα πιο διαδεδομένα μη φαρμακευτικά μέσα για να αντιμετωπιστούν οι μυοσκελετικές ενοχλήσεις και οι τραυματισμοί. Αλλά πότε χρησιμοποιούμε ζεστό και πότε κρύο επίθεμα;

Μετάβαση στο περιεχόμενο